Weinig vet en veel spiermassa is het doel van zo’n beetje iedere krachtsporter. Daarom wordt er vaak gezocht naar een dieet waarbij je afvalt en het toch nog mogelijk is om hard te trainen. Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van intermittent fasting. In dit artikel leggen we uit waarom dat prima te combineren is met krachttraining.
Wat is intermittent fasting?
Wanneer je kiest voor intermittent fasting wissel je periodes van eten en vasten af. Daar zijn verschillende schema’s voor. Een bekend voorbeeld is om 1 of 2 dagen in de week helemaal niet te eten. Anderen kiezen ervoor om de dag op te delen. Ze eten bijvoorbeeld alleen gedurende 8 uur van de dag en de overige 16 eten ze niets. Het is een manier om af te vallen, maar strikt genomen is het geen dieet. Want bij een dieet hou je je aan specifieke voorschriften, zoals voedingsmiddelen die je wel of niet mag eten. Terwijl het er bij intermittent fasting alleen om gaat wanneer je eet. Er zijn wel intermittent fasting schema’s die je ook voorschrijven welke voedingsmiddelen wel of niet toegestaan zijn. In zo’n geval is het feitelijk wel een dieet.
De theorie achter intermittent fasting
Bij intermittent fasting ben je minder uren van de dag of de week bezig met eten. Daardoor is de kans groot dat je in totaal ook minder eet. Maar dat is eigenlijk de theorie achter iedere manier om af te vallen. Wat maakt intermittent fasting dan zo bijzonder? Het idee is dat je niet de hele tijd energie aan je lichaam aanbiedt. Hierdoor begin je opgeslagen energie te verbranden, wat in het lichaam neerkomt op vet.
Interesse? Lees meer over intermittent fasting.
Angst voor het verlies van spiermassa
Voor iedereen die aan krachttraining doet is het lastig om het juiste dieet te kiezen als je ook graag afvalt. Want gaat dat niet ten koste van je spiermassa of het opbouwen daarvan? Zolang je maar blijft trainen is dat niet het geval. Het klopt dat het lichaam begint met het afbreken van spieren als die niet of amper gebruikt worden. In plaats van vet wordt je spierweefsel dan omgezet in energie. Zolang je minstens 3 keer in de week traint is daar echter geen sprake van. Je activeert je spieren dan genoeg om afbraak te voorkomen.
Waar je op moet letten
Het afbreken van spieren is dus niet aan de orde wanneer je 3 keer in de week traint. Maar hoe zit het met de opbouw van spiermassa? Dat is wel iets om rekening mee te houden. Vooral omdat niet iedereen even hard kan trainen in een periode van vasten of kort daarna. Je voorkomt dat door je trainingssessies rondom de periodes dat je niks eet te plannen. Er zijn overigens ook krachtsporters die het prettig vinden om juist tijdens een periode van vasten te trainen. Anderen ervaren een dip in energie en ontwikkelen zelfs een licht gevoel. Het is vooral belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren.
Krachttraining en de voeding tijdens intermittent fasting
Voor het opbouwen van spieren heeft je lichaam bouwstoffen nodig, zoals bekend zijn dat eiwitten. We raden je aan om tijdens periodes dat je wel eet te letten op je eiwitinname. Denk er verder aan om gebalanceerd te blijven eten. Als je daar rekening mee houdt is spiermassa opbouwen en intermittent fasting uitstekend met elkaar te combineren.
Geef een reactie